123RF - 29987216

Het einde van de BIG brands (blog)

Soms hoor je signalen uit twee heel verschillende markten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben. Zoals een retailer die aangaf dat grote merkformules à la V&D en HEMA niet meer van deze tijd zijn en dat retailing weer kleinschaliger wordt. En in een artikel over de biercategorie werd gesteld dat kleine merken speciaalbieren helemaal ‘hip & happening’ zijn. Is het toeval dat grote merken ‘uit’ zijn en kleine – indie – brands floreren? Rik Riezebos denkt van niet.

Lees verder!
© EURIB

De sorry-formule

In de zomer van 2015 was “sorry” zeggen weer een actueel thema. Denk aan het hijskraan-ongeluk in Alphen aan den Rijn en het incident met Pieter Steinz bij de strandtent Parnassia. Twee voorbeelden waarbij organisaties hun excuses moesten maken. Drie auteurs hebben een ‘sorry-formule’ ontwikkeld, om organisaties te leren hoe ze moeten reageren op crisissituaties.

Lees verder!
123RF - 55275237

‘The good jobs strategy’ (boek)

Wat hebben retailers als Aldi, Lidl, Action, Primark, Kruidvat en Zeeman gemeen? Het zijn allemaal winkelformules die zijn geënt op een lageprijzen-strategie. Lage prijzen, lage lonen voor de medewerkers, zou je denken. Maar is dat noodzakelijkerwijs zo? Zeynep Ton van MIT onderzocht winkelformules die juist hoge salarissen bieden. Het resultaat? Nou, als Walmart er onrustig van wordt, zegt dat voldoende!

Lees verder!
123RF - 40346537

Het positieve effect van schuldgevoel

Ken je dat? Je voelt je schuldig over iets, en je wilt van dat nare gevoel af. Mensen willen dat negatieve gevoel vaak verzachten of letterlijk ‘afkopen’ door bijvoorbeeld te gaan shoppen of vrijwilligerswerk te verrichten. Nieuw onderzoek laat zien dat mensen ook op een heel andere manier met hun schuldgevoel omgaan. En dat heeft alles te maken met een bepaald type producten…

Lees verder!
123RF - 15479899

Waarom je jouw klant niet altijd overtuigt

De ander overtuigen is vaak een belangrijk doel van je communicatieactiviteiten. Toch is die ander niet altijd ontvankelijk voor jouw overredingspogingen. De weerstand tegen persuasieve boodschappen is in verschillende vakgebieden veelvuldig onderzocht. Waarom jouw doelgroep tactieken hanteert om die boodschappen te ontwijken, te negeren of zelfs te ‘reframen’, is nu op wetenschappelijke basis uiteengezet in een framework.

Lees verder!