123RF - 51034911

Een boost voor creatief denken? Plan je breaks!

Stel je voor; vrijdagmiddag – nog even voor het weekend begint. Je krijgt echter de vraag om twee problemen op te lossen, waarvoor enige creativiteit nodig is. Wat doe je?
A. Je gebruikt de eerste helft van je tijd voor het eerste probleem, en de tweede helft van je tijd voor het tweede probleem.
B. Na een vaste tijd wissel je tussen de twee problemen (bijv. om de 10 minuten).
C. Wisselen op eigen inzicht tussen de twee problemen.

Koos jij, net als ruim honderd anderen, voor antwoord C? Op het eerste gezicht niet eens zo’n gekke keuze. Deze optie geeft immers de meeste autonomie en flexibiliteit. Hierdoor kun je wisselen van probleem wanneer je het gevoel hebt dat je vastloopt. Maar in het verkrijgen van creatieve antwoorden en oplossingen is dit wellicht niet de meest optimale keuze. Het wisselen tussen de twee taken met een vaste interval zorgt volgens de onderzoekers Lu, Akinola en Mason voor de meeste creativiteit. En levert je de benodigde boost voor creatief denken. Maar waarom niet op eigen inzicht wisselen tussen de taken?

Boost voor creatief denken

Wanneer je een vraagstuk probeert op te lossen dat enige creativiteit vergt, bereik je vaak onbewust al eerder een dead end dan je zelf beseft. Je blijft dan ronddraaien om dezelfde, ineffectieve ideeën. Ook is het moeilijk om zelf te beslissen wanneer het tijd is om verder te gaan. Door met een vast interval te wisselen tussen de twee taken ‘reset’ je je denken, waardoor je elke taak weer met een frisse blik kunt aanpakken.

Onderzoek naar creatieve probleemoplossing

De onderzoekers hebben twee experimenten uitgevoerd. In het eerste experiment wisselden de deelnemers steeds tussen de twee vraagstukken. De groep die met vaste intervallen werkte, vond significant vaker het juiste antwoord op beide problemen dan de groep die op eigen inzicht wisselde. In het tweede experiment lag de focus op creatieve ideevorming. De deelnemers wisselden hierbij na de helft van de tijd, met vast interval of op eigen inzicht. Hier was er geen sprake van onjuiste antwoorden.

De deelnemers die op de helft van de tijd of op eigen inzicht wisselden, waren niet in staat om te herkennen dat rigide denken zijn intrede had gedaan. Deze deelnemers schreven vaak ‘nieuwe’ ideeën op, die veel op voorgaande ideeën leken. Dit terwijl ze zelf in de veronderstelling waren dat ze veel vooruitgang boekten. Juist de kleine pauzes die het regelmatig van taak wisselen met zich meebrengt zorgt voor een goede vooruitgang.

En nu zelf!

Wanneer je dus aan iets werkt wat creatief denken vergt, wissel dan regelmatig van taak om je gedachten te verfrissen. Houd hierbij vaste tijden aan – bijvoorbeeld 5 à 10 minuten per taak – en gebruik zo nodig een timer. Als de timer afgaat: volgende taak! Orden tussendoor bijvoorbeeld je declaratiebonnetjes, check je email, ruim je bureau op en ga weer terug naar je originele taak.

Als je twijfelt omdat je het gevoel hebt dat je lekker bezig bent, houd dan in je achterhoofd dat dit wellicht een valse indruk is. We zijn geneigd om overtollige ideeën te genereren als we niet voldoende pauzes nemen. Vraag jezelf dus af of je laatste ideeën echt zo vernieuwend of onderscheidend waren ten opzichte van de vorige ideeën. Tot slot: sla nooit je lunchpauze over en voel je vooral niet schuldig over het nemen van pauzes, zeker wanneer je vastloopt. Door juist die pauze in te lassen gebruik je je tijd een stuk beter.

Referentie(s)
Lu, J.G., Akinola, M., Mason, M.F. (2017), “Switching On” creativity: task switching can increase creativity by reducing cognitive fixation. Organizational Behavior and Human Decision Processes, vol.139 (March), p.63-75.

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen