Het negatieve effect van ‘name dropping’
In haast elk gesprek proberen we de ander een bepaalde indruk over onszelf te geven. Sommige mensen noemen bijvoorbeeld al bij een eerste contact dat ze een goede bekende zijn van een politicus, tv-ster, beroemde sporter of artiest. Zwitsers onderzoek toont aan dat ‘name dropping’ je imago niet in positieve zin beïnvloedt. Een ontvanger vindt degene die aan ‘name dropping’ doet namelijk al gauw minder sympathiek.
Name dropping
Impressiemanagement is een techniek die thuishoort bij het onderwerp ‘personal branding’. Academici spreken in plaats van impressiemanagement echter liever over ‘zelfpresentatie’. De manier waarop iemand aan zelfpresentatie doet, varieert van subtiel tot opschepperig. Omdat in onze maatschappij ‘bescheidenheid’ een grote deugd is, kan een opschepperige manier van zelfpresentatie averechts werken. Lebherz, Jonas en Tomljenovic vermoedden zelfs dat als iemand ziet dat een ander een openlijke poging tot zelfpresentatie doet, de ontvanger voelt dat hij gemanipuleerd wordt. Name dropping is zo’n vorm van een openlijke poging tot zelfpresentatie die mogelijk niet aan een positieve beeldvorming bijdraagt.
Minder sympathiek
De hierboven genoemde auteurs hebben een onderzoek in Zwitserland uitgevoerd. In dit onderzoek moest een student in een e-mail zich aan anderen voorstellen. In de ‘name dropping’ conditie schreef hij dat hij de tennisser Roger Federer goed kent. En in de andere conditie (de controle groep) schreef hij dat hij een groot fan van Federer is. Degenen in de ‘name dropping’ conditie beoordeelden de student als minder sympathiek dan de respondenten in de controlegroep. Ook vonden de respondenten de student die aangaf dat hij Roger Federer goed kent, minder competent (in algemene zin, dus niet specifiek in relatie tot tennis).
De onderzoekers bevestigen dat in het kader van zelfpresentatie het noemen van namen van anderen averechts werkt. De respondenten die hieraan werden blootgesteld, probeerden namelijk het motief er van te achterhalen. Algehele conclusie is dat de ontvangers van de boodschap door de ‘name dropping’ strategie heen prikken en dat zij dit gedrag labellen als dat de zender hen bewust probeert te manipuleren.
Referentie(s)
Lebherz, C., Jonas, K., Tomljenovic, B. (2009), Are we known by the company we keep? Effects of name-dropping on first impressions. Social Influence, vol.4, no.1, p.62–79.