Het retrogevoel van het merk Citroën (blog)
In de zomer van 2021 bracht Rik Riezebos zijn vakantie in Italië door. Voor hem was dit een uitgesproken gelegenheid om wel een heel bijzondere autofabriek te bezoeken. Namelijk die van Carrosserie Caselani in Sospiro – Cremona. Een fabriekje dat het oude DNA van het merk Citroën nieuw leven inblaast. Benieuwd hoe deze retro-strategie voor Citroën eruitziet? Lees dan vooral verder!
Type H? Nooit van gehoord!
Citroën is voor mij een bijzonder merk. Als kind heb ik met bijna alle modellen mogen kennismaken en na mijn 18e heb ik in veel ervan gereden. Traction Avant, 2CV (‘lelijke eend’), Ami, DS/ID (‘de snoek’), GS en CX zijn bekende modelnamen. Minder bekend is de naam van het model Type H (1947-1981), terwijl iedereen de vormgeving van deze auto kent. De voormalige Rijkspolitie maakte bijvoorbeeld gebruik van deze ‘ribbel-bus’ en vandaag de dag zie je ze vooral terug als (gerestaureerde) foodtruck. Van Type H zijn diverse varianten op de markt gebracht, waaronder de HW, HX, HY en HZ. De koplampen van de auto zijn afkomstig van de lelijke eend (2CV). Niet iedereen vindt Type H een mooie auto om te zien. Maar ik vind het een prachtig stijlicoon! Uitermate mooi vanwege zijn ‘lelijkheid’. Ik kan niet aan dit model voorbijlopen zonder er aandacht aan te besteden!
De retrovariant van Type H
Enkele jaren geleden, tijdens een avondje ‘googelen’ verscheen Type H opeens op mijn scherm. Niet Type H zoals ik ‘m kende, maar in een nieuw jasje. Een auto met een moderne look die onmiskenbaar was gebaseerd op het oude Type H! Ik was meteen verkocht. Door te googelen kwam ik op wat vage sites terecht en na enig googelen zat ik op de site van een autofabriekje ergens in Noord-Italië. In de loop der jaren ging ik regelmatig terug naar die site en zag de content erop langzaam toenemen. Deze retro Type H verscheen in allerlei gedaantes op het internet; als mini-van voor personenvervoer, als ‘nieuwerwetse’ foodtruck, als kampeerauto en zelfs als bergingsauto. Ik kwam er achter dat deze retrovariant van Type H werd gemaakt met een ombouwpakket voor de Citroën Jumper, de huidige bedrijfswagen van dit merk. Een Jumper kan je dus laten ombouwen naar een retro Type H!
Dit voorjaar besloot ik wat meer tijd in mijn zoektocht te investeren en belde met Garage Bogaert in Clinge (Zeeuws Vlaanderen). Dit bedrijf kan een Citroën Jumper voor je ombouwen naar een retro Type H. Toen ik deze garage belde, hadden ze op dat moment geen auto op voorraad staan. Zo kon ik mijn ‘kijk-honger’ naar deze auto dus nog niet stillen. Maar voor een late zomervakantie hadden we onze pijlen op Italië gericht en dat bood perspectief voor een tripje naar de initiatiefnemer van dit project: Carrosserie Caselani in Sospiro – Cremona. Op een vrijdagochtend in september werden we daar allerhartelijkst ontvangen door Fabrizio Caselani.
Carrosserie Caselani
Fabrizio Caselani is ontwerper en constructeur. Tot 2015 ontwierp en maakte hij boten, maar dat was volgens hem geen vetpot. Ook hij had een voorliefde voor de wat oudere modellen van het merk Citroën waaronder Type H, een ‘rechthoekige bak’ op wielen met maar drie versnellingen. Fabrizio besloot voor een vakantie een oude Type H als camper te gebruiken en hiermee te gaan toeren. Ik weet uit eigen ervaring dat het een redelijk spartaanse auto is om in te rijden en dat hij niet harder kan dan 88 kilometer per uur. En zo ontstond bij Fabrizio het idee om een comfortabele Type H te maken.
Fabrizio Caselani had echter weinig geld maar wel heel wat oude auto’s staan. Waaronder diverse exemplaren van de Citroën SM / Maserati, een auto waarin Johan Cruijff vroeger rondreed. Fabrizio besloot deze auto’s te verkopen en met de opbrengst het retro Type H-project te financieren. Omdat hij zichzelf meer als constructeur dan als designer ziet, besloot hij designer David Obendorfer bij het project te betrekken. Het retroproject resulteerde in 2018 in een bouwpakket voor het model Citroën Jumper. Daarbij wordt bij een nieuwe of tweedehands Jumper de carrosserie gedeeltelijk verwijderd en vervangen door een bouwpakket met de kenmerkende ribbelplaten. Fabrizio wist met dit model een officiële licentie van Citroën te krijgen. Ondanks de geringe bekendheid bleek dit model aan te slaan!
Type HG en andere extensies
In 2020 besloot Fabrizio nog een stap verder te gaan. Bij Citroën lagen er ooit plannen om een kleinere versie van Type H te maken, dat destijds de werknaam Type HG meekreeg. Deze auto is echter nooit op de markt gebracht. In plaats daarvan introduceerde Citroën in 1951 de 2CV AU, die beter bekend staat als ‘bestel-eend’. Carrosserie Caselani lukte het om Citroën’s HG-plan van weleer nieuw leven in te blazen. In 2020 introduceerden zij een ombouwkit voor de Citroën Jumpy (een kleinere variant van de Jumper) en doopten deze auto Type HG. Dit filmpje vertelt je daar meer over. Tijdens ons bezoek aan de fabriek mochten we zelfs een schaalmodel van een nieuw te verschijnen type zien, gebaseerd op een Citroën Berlingo. Zo op het eerste gezicht leek dit schaalmodel op Type HG, maar oogde kleiner. De verwachting is dat deze nieuwe ombouwkit in 2022 op de markt komt.
Meerdere automerken hebben retro-modellen geïntroduceerd. Bekende voorbeelden zijn VW Beetle, Mini, Fiat 500, BMW Z8 en Chrysler’s PT Cruiser (hoewel de laatste terugverwijst naar auto’s van Plymouth; ‘PT’ staat dan ook voor ‘Plymouth Truck’). En zo zijn er ook plannen om retroversies van Renault 4 en Renault 5 uit te brengen. Maar stel dat je hart toch bij Citroën ligt en je een Type H of Type HG wilt rijden. Waar moet je dan in termen van geld aan denken?
Nostalgie heeft een prijs
Als je in een retro Type H of Type HG wilt rijden, brengt dat het volgende kostenplaatje met zich mee. Allereerst moet je een Citroën Jumper (bedoeld voor Type H) of Citroën Jumpy (Type HG) aanschaffen. Dat kunnen ook tweedehandsauto’s zijn. De nieuwprijs van deze auto’s (najaar 2021) varieert van ongeveer Euro 20.000 tot net iets meer dan Euro 30.000 (exclusief BTW). Een ombouwkit kost om en nabij Euro 20.000 plus montage en het spuiten van de auto in een originele Citroën-kleur van weleer. Voor een foodtruck of een camper moet je natuurlijk ook nog de inrichting aanschaffen. De kans is dus groot dat we vanwege de toch wel hoge kosten (minimaal Euro 50.000 à 60.000) deze auto’s niet heel veel op de weg zullen zien. Maar misschien wel het nieuwe, kleinere, op Citroën Berlingo gebaseerde model.
Ten slotte: ik ben een enorme fan van het oude DNA van Citroën. Niet alleen omdat ik met dit merk ben opgegroeid, maar ook omdat Citroën voor verandering en vernieuwing stond. Zo bracht het merk de eerste in serie geproduceerde auto met voorwielaandrijving op de markt (Traction Avant) (ook Type H was hiervan voorzien), hadden diverse modellen luchtvering, latere modellen van de snoek hadden meedraaiende koplampen en de eigenaardigheid van het model CX was toch wel de concaaf gebogen achterruit. Maar in de loop der jaren ben ik van het merk vervreemd geraakt. Ik denk dat retro-modellen bij oude liefhebbers het merkvuur weer kunnen aanwakkeren. Wat mij betreft mag Citroën het Italiaanse bedrijf Carrosserie Caselani nog heel lang stimuleren om door te gaan. Hopelijk komt er dan nog een keer een ‘Project Snoek’!
dr. Rik Riezebos
(Brand Capital, EURIB)
Update
In het voorjaar van 2022 kwam het derde retromodel van Carrosserie Caselani op de markt: de Citroën Berlingo 2CV Fourgonnette. Een 2CV-besteleend in een nieuw jasje!
Anderen bekeken ook
Website met alle Citroën-modellen
Informatie over het oude Type H
Website van Carrosserie Caselani