De impact van recalls op het automerk
Onderzoek uit de 80-er jaren toont aan dat een recall bij auto’s een negatief effect heeft op het merk. In 1997 kreeg Mercedes A-Klasse negatieve publiciteit te verduren en in 2010 Toyota Prius. Rik Riezebos keek samen met Leo van der Blom – mede op grond van nieuwe data rond de A-Klasse – wat de impact van de negatieve publiciteit rond de Prius op het merk Toyota zou kunnen zijn.
Auto-recalls zijn bijna aan de orde van de dag. Consumenten kunnen door een recall of ander slecht nieuws het vertrouwen in de kwaliteit van een automerk verliezen, waardoor de toekomstige verkopen onder druk kunnen komen te staan. Het is echter de vraag of een probleem met één model een negatief effect heeft op de andere modellen van hetzelfde merk. Het antwoord op deze vraag hangt voor een groot deel af van de vraag of consumenten de modellen met elkaar in verband brengen. We lichten dit in een artikel in Merk & Reputatie toe aan de hand van twee concrete cases: die van de Audi 5000 en die van de Mercedes A-klasse. Op grond van deze twee cases bespreken we de mogelijke impact van de negatieve publiciteit in 2010 rond de Prius op het merk Toyota. In het artikel zetten we allereerst een conceptueel kader uiteen waarmee we de mogelijke effecten van negatieve publiciteit inzichtelijk proberen te maken.
Download PDF van dit artikel.
Referentie(s)
Riezebos, R., Blom, L. van der (2012), Heeft de recall van de Prius met merk Toyota beschadigd? Merk & Reputatie, vol.18, no.2, p.22-25.