Delphi-onderzoek naar merkmeerwaarde
Hoe stel je de definitie van een begrip vast dat in je vakgebied nog maar net in zwang is geraakt? Begin jaren ’90 wisten we niet hoe we het begrip merkmeerwaarde (brand-added value) moesten interpreteren. Door middel van een Delphi-onderzoek, waarbij de nadruk ligt op een convergentie van ideeën en opvattingen, vroegen Rik Riezebos en Ad Pruyn aan marketingexperts hoe zij tegen dit construct aankeken.
Delphi-onderzoek: focus op consensus
Dit rapport doet verslag van een Delphi-onderzoek onder 29 marketingexperts. Het doel was een beter begrip te krijgen over het construct ‘merkmeerwaarde’. Een dergelijk onderzoek is met name geschikt on door middel van onderzoek consensus na te streven onder de deelnemers. Daarom bestond dit onderzoek uit drie opeenvolgende rondes van vragenlijsten.
In het onderzoek lag de nadruk op de relatie van merkmeerwaarde met de marketingmix-variabelen. Ook werden enkele specifieke vragen gesteld, zoals welke functies merken voor consumenten kunnen vervullen. Maar ook hoe verschillen in merkmeerwaarde tussen productcategorieën te verklaren zijn. Een van de conclusies van het onderzoek is dat de experts onder andere van mening zijn dat de dimensie instrumenteel – expressief van invloed is op merkmeerwaarde.
Download PDF van dit rapport.
Referentie(s)
Riezebos, R., Pruyn, A.Th.H. (1991), Een Delphi-onderzoek onder marketingexperts naar merkmeerwaarde. RSM Management Report Series no. 85, Erasmus Universiteit/Rotterdam School of Management, Rotterdam.
Anderen bekeken ook
RSM-rapport: Merkwaarde ontrafeld