Publicaties

Hier vind je de publicaties, boeken en artikelen die in de afgelopen jaren door studenten van EURIB zijn geschreven naar aanleiding van hun afstudeeronderwerp…



Publicaties: introductie

Hier vind je de publicaties, boeken en artikelen die in de afgelopen jaren door studenten van EURIB zijn geschreven naar aanleiding van hun afstudeeronderwerp.




De stille revolutie

In Tijdschrift voor Marketing verscheen in 2013 het artikel ‘De stille revolutie’ van dr. Rik Riezebos & Cathy van de Berg MDM over design thinking en designmanagement. Merken als Apple, BMW, Decathlon en Samsung hebben design als kerncompetentie benoemd en dat levert succes op. Maar het draait niet om vormgeving zelf, het zijn de processen hiertoe die tot resultaat leiden: design thinking en designmanagement.


Het customer-insights wheel

In het Tijdschrift voor Marketing is het artikel ‘The customer-insights wheel: werken vanuit de wensen van de klant’ verschenen. Dit artikel is gebaseerd op de afstudeerscriptie van Claire van Schagen MBM voor de EURIB-opleiding tot Master of Brand Management. Het model is ontwikkeld op basis van onderzoek bij 15 organisaties die gewend zijn vanuit customer insights te werken. De nadruk ligt hierbij op de vraag hoe het werken vanuit customer insights in organisaties vormgegeven kan worden.


Merk en Reputatie in de Boardroom

Koenraad van Hasselt MBM studeerde in 2010 af met zijn onderzoek ‘Merk en Reputatie in de Boardroom’ dat hij uitvoerde onder twintig Nederlandse bestuursvoorzitters. Uit zijn onderzoek bleek dat menig bestuursvoorzitter zoekt naar de juiste balans in positionering. Hij voelt zich niet de verpersoonlijking van de onderneming, daarvoor is de Nederlandse ceo te bescheiden. De betrokkenheid van de ceo is sterker bij de reputatie dan bij het corporate merk. Management Consultancy Boer & Croon ondersteunde het onderzoek.


Laat met je merk spelen

Bart Hufen MBM studeerde in 2009 af met zijn boek ‘Laat met je merk spelen; games als marketingmiddel’. Dit boek beschrijft hoe games een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van marketingdoelstellingen. In het boek wordt als eerste een overzicht gegeven van brand management en marketing. Vervolgens biedt het Brand New Playground model aanknopingspunten voor het ontwikkelen van een passend en relevant interactief (game-) concept. Het Cocha-model, ten slotte, geeft aan hoe een interactief concept idealiter wordt gecommuniceerd aan de doelgroep.


Van massamerk naar mensmerk

In 2005 studeerde Erwin van Lun MBM af met zijn boek ‘Van massamerk naar mensmerk; merken in een veranderende mediacontext’. Volgens Van Lun zal de nieuwe technologie de mediabeleving nog veel verder gaan veranderen dan het al lijkt te doen. Merken gaan in deze wereld steeds meer als mensen communiceren. Er ontstaan personal brands die informatie, producten en diensten kant-en-klaar voorschotelen aan de individuele consument.


Design effectiviteit

In 2003 is Gert Kootstra MBM afgestudeerd aan de Master of Brand Management. In zijn boek, met als volledige titel ‘Designeffectiviteit; hoe het volledig potentieel van design als merkinstrument te benutten’, wordt een verkennend onderzoek gedaan naar de rol van design bij merkbouw en merkontwikkeling.


Brainstormers

In april 2010 verscheen het artikel ‘Brainstormers’ in de Adformatie. Hierin wordt onder ander Huub van Osch MBM geinterviewd over het onderwerp neuromarketing. Dit naar aanleiding van zijn thesis over ‘neuroconatieve processen bij male en female‘. Hij kwam erachter dat we nog maar heel weinig weten van de fysiologie van de hersenen.


`Zzp`ers risico voor merkwaarden`

Weinig organisaties zien zzp’ers als ambassadeurs voor hun merk. Dit terwijl het aantal ingehuurde zzp’ers in de afgelopen jaren sterk steeg. Organisaties die veel met zzp’ers werken, lopen hierdoor een risico op merkschade. Klanten en andere stakeholders verwachten ook van zzp’ers dat ze opereren in lijn met de merkwaarden van de organisatie. Dit is de conclusie in de thesis van Diana Pluut die ze schreef voor haar opleiding Master of Brand Management van EURIB.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Reactie plaatsen