Hoe zorg je ervoor dat klanten een voorkeur voor jouw merk ontwikkelen? Dat is in essentie de vraag waar het om draait bij brand loyalty (merktrouw). Er worden gewoonlijk verschillende niveaus van brand loyalty onderscheiden. Sommige klanten zijn bijvoorbeeld heel erg trouw aan één en hetzelfde merk, terwijl anderen regelmatig tussen merken wisselen. In dit gedeelte van de EURIB-website vind je de visie van verschillende wetenschappers over het begrip brand loyalty.
Definitie van brand loyalty
Als het gaat over brand loyalty moet je je bedenken dat je om meerdere redenen een merk herhaald kunt aankopen. Soms is dat omwille van gemak, denk aan benzinestation dat op de route van je woon-werkverkeer ligt. Of je koopt een bepaald merk omdat je favoriete merk nu al een tijdje out-of-stock is. In dit soort gevallen kan je niet echt spreken van ‘overtuigde’ merktrouw. We spreken pas van merktrouw (brand loyalty) als een klant uit volle overtuiging voor een bepaald merk kiest. We maken daarom een onderscheid tussen:
- Herhaald aankoopgedrag (repeat-purchase behaviour): de mate waarin een klant een bepaald merk herhaald aankoopt. Dit kun je vaststellen door op het koopgedrag van mensen te letten.
- Merktrouw (brand loyalty): de mate waarin een klant vanuit een psychologische overtuiging een bepaald merk herhaald aankoopt. Als je dit wilt vaststellen, moet je niet alleen op het koopgedrag van mensen letten, maar ook op hun attitude ten aanzien van dat merk.
Feitelijk kun je dus pas spreken van ware merktrouw als een consument er echt van overtuigd is dat een bepaald merk hem het beste te bieden heeft.
Goed om te weten
Over het construct merktrouw wordt veel discussie gevoerd. Sommigen zijn namelijk van mening dat merktrouw samenhangt met de grootte van het marktaandeel. Byron Sharp stelt bijvoorbeeld dat als het marktaandeel van een merk stijgt, de mate van merktrouw automatisch toeneemt. Volgens hem heeft het geen zin om te proberen klanten meer trouw aan je merk te maken. Anderen daarentegen zijn er wel van overtuigd dat je kunt sturen op merktrouw. Sommigen stellen zelfs dat er zoiets als brand love bestaat.
Hoe je het ook wendt of keert, klanten kunnen een bepaalde voorkeur – maar ook afkeer – voor je merk hebben. Het is altijd goed te weten wie je merk regelmatig kopen, en waarom ze dat doen.
Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over allerlei aspecten van brand loyalty. Heb je nog vragen over dit onderwerp of suggesties en tips? Neem dan gerust contact met ons op.