Design thinking is een manier van
creative problem solving waarbij je moet zoeken naar de juiste balans tussen analytisch en intuïtief denken. Belangrijk is dat de mens in de oplossing van het probleem centraal staat (‘human centered’). Een belangrijke denker op dit gebied is Tim Brown van IDEO die design thinking als volgt formuleert:
Design thinking balances analytical thinking and intuitive thinking, enabling an organization to both exploit existing knowledge and create new knowledge.
Wat in deze definitie opvalt, is dat Brown niet eenzijdig de nadruk legt op intuïtief denken. Het gaat volgens hem om de combinatie van analytisch en intuïtief denken. Roger Martin voegt daaraan toe dat design thinking niet is voorbehouden aan designers. Waar sommige traditionele managers moeite hebben creatief denken, zo zijn er ook designers die moeite hebben met analytisch denken. Maar het gaat om het samenspel van beide manieren van denken. Vandaar ook dat we in deze content-rubriek de resultaten van een onderzoek hebben beschreven hoe je creativiteit in je organisatie kunt stimuleren.
Vijf fasen van design thinking
Design school (d.school) van Stanford University heeft een model opgezet dat bekendstaat als de ‘vijf fasen van design thinking’. Deze zijn: empathize, define, ideate, prototype en test. In de eerste fase (empathize) gaat het erom het probleem goed te doorgronden. Dit kun je doen door met experts te praten en met mensen die een ‘onderdeel van het probleem’ zijn. Waar het omgaat is dat je begrijpt wat het werkelijke probleem is. Participerend onderzoek is hier dan ook aan te bevelen, almede het inzetten van meerdere onderzoekers om het probleem te kunnen ervaren.
Op grond van verschillende invalshoeken moet je vervolgens met een team het probleem vaststellen (define); wat is er nu daadwerkelijk aan de hand? Van groot belang is hier dat je het probleem benoemt vanuit een human-centered perspectief en niet vanuit het perspectief van de organisatie. In de derde fase (ideate) gaat het erom dat je met je team ‘outside-the-box’ zoveel mogelijk oplossingen voor het probleem bedenkt. Je kunt dit doen door te brainstormen, maar bijvoorbeeld ook door slechte oplossingen te bedenken.
In de vierde fase staat het ontwikkelen van voorlopige oplossingen centraal (prototype). Vervolgens gaat het erom dat je in de laatste fase (test) deze oplossingen aan anderen voorlegt. Het doel is hier zoveel mogelijk reacties op de voorlopige oplossingen te krijgen om ideeën verder aan te scherpen. Hierdoor krijg je pas een goed inzicht in welke oplossing wel en niet werkt.
Het vijf fasen model lijkt op het eerste gezicht een lineair proces. Maar het is belangrijk te realiseren dat het dit juist niet is. In het proces kunnen bijvoorbeeld verschillende onderzoekers en teams worden ingezet. Maar het gebeurt ook dat een een team in fase 4 (prototype) er achter komt dat het probleem toch niet goed is gedefinieerd, waardoor je ‘terugvalt’ naar fase 2 (define).
Goed om te weten
Ons begrip over design thinking heeft zich de afgelopen tien jaar enorm ontwikkeld. Design thinking is ontstaan omdat designers hun manier van denken en werken ook van toegevoegde waarde wordt geacht voor vragen die niet direct om creatieve uitingen vragen. Design thinking kan bijvoorbeeld ook worden ingezet voor procesoptimalisatie, in werktaakverdelingen en in het optimaliseren van de customer journey. Je leest meer over de aanpalende disciplines design en designmanagement op de desbetreffende pagina’s over deze onderwerpen.
Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over allerlei aspecten van designmanagement. Heb je nog vragen over dit onderwerp of suggesties en tips? Neem dan gerust contact met ons op.