Wat is beleveniscommunicatie?
In 1999 publiceerden Joseph Pine en James Gilmore hun boek ‘The experience economy; work is theatre & every business a stage’. Dit werd vervolgens een wereldwijde bestseller. Nog in hetzelfde jaar verscheen het boek ‘Experiential marketing’ van Bernd Schmitt. Sindsdien staat het onderwerp beleveniscommunicatie sterk in de belangstelling. Volgens Pine en Gilmore zijn klanten niet zozeer op zoek naar ‘kale’ producten of diensten, maar juist naar belevenissen (experiences). Belevenissen voegen namelijk voor klanten waarde toe aan een product of dienst. Een bijkomstig gevolg is dat degene die het aanbiedt er vervolgens een hogere prijs voor kan vragen.
Vier ontwikkelingsstadia
Pine en Gilmore beschrijven vier ontwikkelingsstadia voor wat zij noemen ‘the rise of economic value’:
- Extract commodities: vroeger leerden we hoe we grondstoffen aan de natuur konden onttrekken. Dit was het eerste stadium in de ontwikkeling van een economie. Denk bijvoorbeeld aan mineralen en fossiele brandstoffen maar ook aan oogstproducten, zoals graan, maïs, groente, fruit en bijvoorbeeld koffiebonen.
- Make goods: in een volgend stadium leerden we hoe we van grondstoffen verkoopbare producten konden maken. Bij koffiebonen kun je bijvoorbeeld denken aan voorverpakte koffie.
- Deliver services: vervolgens ontdekten we dat, als je aan een product een dienst toevoegt, dit meerwaarde voor de klant oplevert. Bij koffie kun je dan denken aan een koffiezaak waar je koffie kunt drinken of afhalen.
- Stage experiences: door klanten een belevenis te laten ondergaan, wordt volgens Pine en Gilmore nog meer waarde gecreëerd. Starbucks heeft zich bijvoorbeeld laten inspireren door Italiaanse koffiebars; de ervaring is hier minstens zo belangrijk als de koffie zelf.
Later is aan dit model nog een vijfde fase toegevoegd, die van ‘guiding transformations’. Dit is een ‘experience’ waardoor een klant een andere kijk op zijn of haar leven krijgt.
Definitie
Een goede definitie van beleveniscommunicatie (experience marketing) luidt als volgt:
Beleveniscommunicatie: een door een merk geënsceneerde gebeurtenis die een consument op eigen initiatief kan ondergaan. In deze gebeurtenis staat het ervaren van een belevenis centraal staat.
Kees Klomp stelt dat het grote voordeel van belevenissen is dat marketeers zo hun klanten kunnen ‘beraken’.
Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over allerlei aspecten van beleveniscommunicatie. Heb je nog vragen over dit onderwerp of suggesties en tips? Neem dan gerust contact met ons op.