Introductie

Om voor organisaties een boodschap naar de markt uit te dragen is communicatie onmisbaar. ‘Zender’, ‘boodschap’, ‘media (drager)’ en ‘ontvanger’ zijn vier kernbegrippen bij communicatie.

123RF - 94171366

Processing fluency en de case van Netflix

Niet iedereen wil het voor zichzelf toegeven, maar onze hersenen zijn lui! Een Amerikaanse neurowetenschapper berekende ooit dat onze hersenen over een energiestroom beschikken die vergelijkbaar is met een ouderwetse 40 watt lamp. Dit betekent dat onze hersenen over niet heel veel ‘verwerkingskracht’ beschikken, waardoor we bij niet goed gestructureerde informatie al gauw mentaal ‘afhaken’. Goed gestructureerde informatie leidt er daarentegen toe dat we deze beter en sneller kunnen verwerken; er is dan sprake van ‘processing fluency’. Je zou mogen verwachten dat elke aanbieder van informatie aanstuurt op processing fluency. Maar waarom is dan bijvoorbeeld het menu van Netflix zo onoverzichtelijk gestructureerd?

Lees verder!
123RF - 15600625

Word of Mouth: imponeer vreemden, bescherm je vrienden

Stel, je bezoekt een duur restaurant en wil na afloop je ervaring online delen. Je vond het eten redelijk en de bediening goed. Via het platform Iens geef je daarom een redelijk positieve review. Het is echter goed mogelijk dat je via Facebook een ander, mogelijk minder positieve review geeft. Afhankelijk van de toehoorder is er een grote kans dat we op verschillende sociale kanalen onze ervaring op een andere manier delen. Maar waar ligt dat aan? En wat willen we eigenlijk bereiken met het online delen van onze ervaringen met anderen?

Lees verder!
123RF - 15719292

Met een ‘warme’ uitstraling meer likes op Facebook!

Marketeers willen voor hun merk graag ‘likes’ van consumenten die actief zijn op social media, zoals Facebook. Boodschappen die uit het netwerk komen, zijn immers aansprekender dan die vanuit de organisatie. Het lijkt dus verstandig om als marketeer je netwerk te activeren. Het is echter de vraag of deze strategie bruikbaar is voor alle soorten merken en organisaties.

Lees verder!
Dreamstime 166471486

Moet je altijd lachen op een foto?

Wanneer je een reclame of advertentie ziet, zul je zelden iemand zien die met een chagrijnig gezicht een product of merk aanprijst. Haast altijd worden in reclame-uitingen (glim-) lachende mensen gebruikt, mede omdat onderzoeken aantonen dat een lach een sterke sociale kracht is die anderen positief beïnvloedt. Hierdoor wordt de glimlach wereldwijd ingezet als marketingtool om positieve associaties bij consumenten op te roepen. Maar kan een lach ook averechts werken?

Lees verder!
123RF - 39504506

Sex no longer sells!

Algemeen wordt bij reclame aangenomen dat ‘sex sells’. Maar is dat eigenlijk wel zo? Uit een meta-analyse van 53 onderzoeken van de laatste jaren naar tv-programma’s, films en videogames komt een heel ander beeld naar voren. Reclame rond programma’s waarin seks en geweld wordt getoond, kennen een relatief hoge exposure maar het effect hiervan op koopgedrag blijkt voor verschillende producten heel anders uit te pakken…

Lees verder!
123RF - 15479899

Waarom je jouw klant niet altijd overtuigt

De ander overtuigen is vaak een belangrijk doel van je communicatieactiviteiten. Toch is die ander niet altijd ontvankelijk voor jouw overredingspogingen. De weerstand tegen persuasieve boodschappen is in verschillende vakgebieden veelvuldig onderzocht. Waarom jouw doelgroep tactieken hanteert om die boodschappen te ontwijken, te negeren of zelfs te ‘reframen’, is nu op wetenschappelijke basis uiteengezet in een framework.

Lees verder!
123RF - 44589454

De invloed van ‘free trials’ op klantretentie

Hoeveel nieuwe klanten trekken we aan met ‘gratis uitprobeer’ acties? En behouden we deze klanten er ook mee op de langere termijn? Twee essentiële marketingstrategische vragen van veel servicegerichte bedrijven. Wetenschappelijk onderzoek zoomt in op de effecten van kortlopende ‘free trials’ op onder meer de customer lifetime value (CLV) en het belang van marketingcommunicatie voor dit soort promoties. Leesvoer voor (direct-)marketeers!

Lees verder!
AI generated

Hiphopcultuur en brand placement

Product of brand placement via muziek wordt steeds vaker als marketingtool ingezet; door artiesten én door merken zelf. Zo rapt Kanye West in ‘Run this town’ dat hij keihard werkt zodat hij zich iets beters kan veroorloven dan een Toyota RAV4. Maar wat voor effect heeft zo’n vermelding van een product- of merknaam nu eigenlijk op brand recall en brand attitude bij een specifieke groep luisteraars? En wanneer in het nummer kun je het beste het merk laten noemen? Onderzoek licht dit uit.

Lees verder!
123RF - 59061448

De kracht van metaforen

Onze spreek- en schrijftaal is ermee doorspekt: metaforen. Kijk alleen al naar de titel en eerste zin van dit stuk. Een metafoor – beeldspraak – wordt vaak gebruikt voor het verduidelijken van abstracte of complexe begrippen. Maar een metafoor is ook een handig stijlmiddel om jouw marketing- of communicatieboodschap te framen met als doel mensen succesvol te overtuigen. En vaak lukt dat al met één woord…

Lees verder!
123RF - 33475634

Tophits en hun boodschap!

Rond kerst zitten aan de radio gekluisterd om lekker nostalgisch naar de Top-2000 te luisteren en als het even kan keihard mee te zingen. Waarom houden we toch zo van die oude hits die bijna allemaal dezelfde thema’s hebben? Nou, misschien wel juist omdát ze altijd gaan over liefde, eenzaamheid en hoop; universele emoties die iedereen (her)kent. Twee onderzoekers betogen dat marketeers hier hun voordeel mee kunnen doen.

Lees verder!
123RF - 52450552

Doe wat je hebt beloofd; meer niet!

O, wat haten we het als mensen hun beloften niet nakomen. De pakjesbezorger die tussen tien en twaalf uur ’s ochtends zou komen en pas om drie uur ’s middags verschijnt, of een aannemer die de renovatie van de badkamer dagen of weken te laat afheeft. En hoe gewoon vinden we het eigenlijk als iemand zich wél aan een afspraak houdt. Maar hoe zit het dan met de waardering voor iemand die beter presteert dan hij vooraf beloofde? Zoals een webwinkel die eerder dan beloofd zijn producten levert?

Lees verder!
Slogans

Met slogans die rijmen, kun je consumenten aan je merk lijmen

Je komt ze regelmatig tegen; ‘Slim op reis, tegen de laagste prijs’, of ‘Raad op mensenmaat’. Rijm kan de snelheid verhogen waarmee onze hersenen informatie verwerken, net zoals herhaling dat doet. Woorden worden eerder herkend en begrepen, en een eventuele boodschap wordt sneller verwerkt. Rijm kan de illusie van geloofwaardigheid opwekken, en in sommige gevallen wordt rijm zelfs reden, zo is uit onderzoek gebleken.

Lees verder!
123RF - 55283534

Zien eten, doet eten?

Iedereen heeft zo z’n favoriete, maar niet erg gezonde snacks. Frites met mayonaise, een frikandel speciaal en voor de echte liefhebbers: een ‘bak’ kapsalon… Moet kunnen, op zijn tijd! Maar hoe kun je als reclamemaker nu het beste met dit soort producten omgaan? Moet je simpelweg het product vol in beeld brengen of geldt ook hier, dus zelfs bij ongezonde voedselproducten, ‘Zien eten, doet eten’? Drie onderzoekers gingen na wat het effect is van verschillende foto’s van voedsel bij zowel gezonde als ongezonde producten.

Lees verder!
123RF - 47458612

Is links beter dan rechts?

Stel je moet een advertentie ontwerpen voor een afslankmiddel. Wat is dan meer overtuigend dan een ‘vóór’ en een ‘na’ situatie te tonen? Vóór het gebruik van het afslankmiddel is duidelijk een buikje zichtbaar en in de ‘na’ situatie is een slanke taille te zien. Het ‘vóór’ plaatje zet je links in de advertentie en het ‘na’ plaatje rechts. De verkopen gaan vervolgens zo goed, dat je het product gaat exporteren. En dan blijkt dat met dezelfde opzet van de advertentie in sommige landen het product niet aan de straatstenen kwijt te raken is…

Lees verder!
Effect van slogans

The curious case of… slogans

Veel merken maken gebruik van een slogan. ‘Wast een berg, kost een beetje’, ‘Nederland wordt steeds slimmer’, ‘Een bank met ideeën’, en noem maar op. Er is jammer genoeg weinig onderzoek gedaan naar het nut en effect van slogans. Er is in ieder geval één onderzoek dat aantoont dat een bepaald type slogan consumenten tot koop kan aanzetten. Daarbij is het wel belangrijk dat de merkbelofte en de slogan goed op elkaar zijn afgestemd.

Lees verder!
123RF - 55503913

B-to-b: de kracht van klantreferenties

Voor business-to-business bedrijven is het vaak moeilijk om een goed marketingcommunicatieplan op te zetten. Met massamediale reclame schiet je met hagel en direct mail belandt vaak al gauw in de prullenbak. Social media bieden meer kansen, maar het is dan nog steeds de vraag wat je moet zeggen. En moet je het zelf zeggen? Je kunt natuurlijk ook een klant aan het woord laten. Maar wat voor klant? En past die klant wel bij de prospect die je wilt binnenhalen? Onderzoek levert zeer praktische tips op.

Lees verder!
123RF - 43388545

Het positieve effect van bekende gezichten

Gezichten zijn de meest gebruikte visuele stimuli in advertenties. Foto’s worden bewerkt om modellen er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien. Hoewel de aantrekkelijkheid van een model zeker belangrijk is voor de effectiviteit van de advertentie, toont onderzoek aan dat de bekendheid van het gezicht minstens zo belangrijk is. Nou is het niet voor alle organisaties weggelegd om een beroemdheid aan het merk te koppelen, maar met moderne technologieën kan toch een heel goed resultaat bereikt worden.

Lees verder!
123RF - 43026547

De kracht van happiness

Als je in een goede bui bent, ziet de hele wereld er mooier uit. Marketeers weten dan ook, dat als je iemand in een positieve gemoedstoestand brengt, hij of zij eerder je product koopt. De vraag is natuurlijk hoe je dat doet en of ‘happiness’ voor iedereen dezelfde lading heeft. Zes onderzoeken maken duidelijk dat er verschillen tussen leeftijdscategorieën bestaan, maar ook dat de beleving van ‘happiness’ te manipuleren is.

Lees verder!
123RF - 56258254

Verleiden of misleiden, hoe ver kan een merk gaan?

Er wordt in reclame en advertenties veel geclaimd. Om de consument te verleiden gaan de claims regelmatig verder dan wat het product of de dienst echt waar kan maken. Er kan zelfs sprake zijn van regelrechte misleiding. Nieuwe onderzoekstechnieken op het gebied van hersenonderzoek maken het mogelijk om te zien hoe consumenten (onbewust) reageren op geloofwaardige versus ongeloofwaardige reclame. De vraag is hoe ver een merk kan gaan met haar claims en wanneer verleiding omslaat in misleiding.

Lees verder!