Waar bij design de ontwerpcompetentie zelf centraal staat, staat bij designmanagement letterlijk het managen van deze competentie centraal. En wel zo, dat de ontwerpcompetentie het hoogste rendement voor de organisatie oplevert. Dickson et al. (1995) hebben door middel van onderzoek vijf dimensies van designmanagement vastgesteld. Chiva & Alegre (2009) hebben vervolgens onderzocht hoe deze dimensies zich verhouden tot groei en winst van de organisatie. Hieronder lees je daar meer over.
Vijf dimensies van designmanagement
Chiva & Alegre (2009) stellen op basis van onderzoek vast dat design pas bijdraagt aan de doelstellingen van de organisatie, als design goed wordt gemanaged. Dit vatten zij samen met de term designmanagement. Chiva & Alegre stellen vervolgens dat designmanagement vijf dimensies kent, die in eerder onderzoek zijn vastgesteld door Dickson et al. (1995). De vijf dimensies van designmanagement zijn:
- Basic skills: het kunnen managen van de basisvaardigheden van het designproces om tot kwalitatief hoogwaardig design te komen, dat tegen lage kosten produceerbaar is.
- Specialized skills: het kunnen managen van specifieke vaardigheden van het designproces, zoals het kunnen gebruiken van computergestuurde designtools.
- Involving others: de vaardigheid om derden – zoals leveranciers en klanten – in het designproces te betrekken.
- Organizational change: de vaardigheid om organisatieverandering te kunnen managen door designers bijvoorbeeld meer met andere disciplines in de organisatie te laten samenwerken.
- Innovation skills: de vaardigheid om innovatieprocessen te managen.
Designmanagement en firm performance
Chiva & Alegre stellen op basis van onderzoek vast dat investeringen in design niet noodzakelijkerwijs bijdragen aan de resultaten van de organisatie. Pas als design goed wordt gemanaged, draagt het bij aan ‘firm performance’. Bij dat ‘goed managen’ moet je inzetten op alle vijf de hierboven genoemde dimensies. In figuur 1 hieronder is dit uitgebeeld.
Figuur 1: Het proces van designmanagement (naar Chiva & Alegre, 2009)
Ter illustratie: als de creatieve competentie in de organisatie niet de plek krijgt die het verdient, marginaliseer je design tot een ‘creatief kunstje’. Je moet de organisatie dus zo inrichten dat design echt op waarde wordt geschat. En dit vergt dus een proces van ‘organizational change’. Meer over het onderzoek van Chiva & Alegre vind je hier.
Referentie(s)
Dickson, P., Schneier, W., Lawrence, P., Hytry, R. (1995), Managing design in small high-growth companies. Journal of Product Innovation Management, vol.12, no.5, p.406-414.
Chiva, R., Alegre, J. (2009), Investment in design and firm performance: the mediating role of design management. Journal of Product Innovation Management, vol.26, no.4, p.424-440.
Goed om te weten
Ons begrip over designmanagement heeft zich de laatste decennia enorm ontwikkeld. Designmanagement is ontstaan omdat design niet altijd bijdraagt aan de financiële prestaties van een organisatie. Design blijkt pas echt z’n vruchten af te werpen als het in de organisatie goed wordt gemanaged. En omdat designers vaak over bijzondere talenten beschikken om veelzijdige problemen op te lossen, is er binnen creativiteitsmanagement de discipline design thinking ontstaan. Op de desbetreffende pagina’s over deze onderwerpen lees je daar meer over.
Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over allerlei aspecten van designmanagement. Heb je nog vragen over dit onderwerp of suggesties en tips? Neem dan gerust contact met ons op.