Introductie

Bij het laden van een merk is het belangrijk om op zowel de identiteit als het imago te letten. Je moet niet alleen je merk proberen te laden op grond van wat consumenten aangeven (imago), maar je moet ook zelf keuzes maken waar het merk in de markt voor moet staan (identiteit).

123RF - 11180693

Merkpersoonlijkheid volgens Malhotra

Naresh Malhotra constateerde dat veel marketeers er behoefte aan hebben om hun product- of merkconcept af te stemmen op de persoonlijkheidskenmerken van de beoogde doelgroep. Daartoe ontwikkelde hij 15 semantische differentialen waarmee je de persoonlijkheid van mensen en producten kunt vaststellen. Hij toetste het meetinstrument op zowel betrouwbaarheid als validiteit. Het instrument is ook goed bruikbaar om de merkpersoonlijkheid in kaart te brengen, zonder de persoonlijkheidskenmerken van de doelgroep vast te stellen.

Lees verder!
123RF - 37823415

Wanneer is een merk cool?

Harley-Davidson is een iconisch merk omdat het een hoge ‘cool’-factor heeft. En ook Apple dankt zijn status als ‘best global brand’ aan zijn coole imago. Maar wat maakt dat consumenten een merk of product als zodanig ervaren? Twee onderzoekers zochten het antwoord en kwamen er al snel achter dat het begrip autonomie daarbij een belangrijke rol speelt. En even voor alle duidelijkheid: iets cool vinden is niet hetzelfde als iets leuk vinden!

Lees verder!
123RF - 203374259

Concurreert Apple met luxe handtassen?

Dat de MacBook Pro van Apple een belangrijke concurrent is voor de laptops van Dell is niets nieuws. De onderzoekers Chernev, Hamilton en Gal beweren dat de MacBook Pro ook concurreert met handtassen van Louis Vuitton, en dát is wel opmerkelijk. Het zijn immers producten die in een compleet andere productcategorie vallen. Hier blijft het niet bij, volgens de onderzoekers kan de neiging van iemand om een tas van Louis Vuitton te kopen verminderen alleen al door aan een MacBook Pro te denken.

Lees verder!
AdobeStock 330351943

Het geheim van Victoria’s Secret ontrafeld

We wisten al dat consumenten merken kiezen die bij hun (gewenste) zelfbeeld passen. Maar is het dan ook zo dat consumenten de persoonlijkheid van een merk ‘overnemen’ als zij het merk gebruiken? Voelen dragers van Victoria’s Secret zich met andere woorden vrouwelijker en knapper door het gebruik van dit merk lingerie? Onderzoek van Park en Roedder John geeft inzicht in hoe merkpersoonlijkheid het zelfbeeld van consumenten beïnvloedt.

Lees verder!
© EURIB

Brand Identity Elaboration model van Aaker

Het zogenoemde Brand Identity Elaboration model van David A. Aaker is be­doeld om de identiteit van een merk uit te werken. Het gaat er om het aspiratio­nele beeld dat een merk moet uitstralen door te vertalen naar vier elementen: strategische vereisten, bewijsvoering en in- en externe rolmodellen. Alleen op deze manier kan een merkidentiteit tot leven worden gebracht.

Lees verder!
123RF - 82066945

‘Brand meaning’ (boek)

Merkenbouwen is een activiteit die niet alleen inspanningen maar ook inzicht vergt. Inzicht in hoe je een merk voor de doelgroep relevant en betekenisvol maakt. In 2008 verscheen het boek Brand Meaning van de hand van Mark Batey. In dit boek ligt de nadruk op de vraag hoe je betekenis aan een merk kunt meegeven, met de potentie er een icoonmerk van te maken.

Lees verder!
123RF - 148543098

De vijf cultuurdimensies van Hofstede

Hofstede heeft een model ontwikkeld dat vijf cultuurdimensies onderscheidt: kleine machtsafstand versus grote machtsafstand, individualistisch versus collectivistisch, masculien versus feminien, lage onzekerheidsvermijding versus hoge onzekerheidsvermijding en kortetermijngerichtheid versus langetermijngerichtheid.

Lees verder!
123RF - 14526683

De IBRA-classificatie van Timmerman

Timmerman heeft op grond van diverse lijsten van merkassociaties zijn zogenoemde IBRA-classificatie opgezet. IBRA staat voor ‘Inventory of Brand Representation Attributes’. Alle te onderscheiden merkassociaties zijn volgens dit model in te delen in drie dimensies (product-, merk- of klantgerelateerd), tien hoofdcategorieën en 57 subcategorieën. Dit model is met name handig om een keuze van mogelijk relevante associaties voor een merk te maken.

Lees verder!
© EURIB

Brand personality volgens Jennifer Aaker

In 1997 publiceerde Jennifer Aaker in het Journal of Marketing Research het artikel ‘Dimensions of Brand Personality’. Hierin doet zij verslag van onderzoek naar dimensies van merkpersoonlijkheid. Op basis van onderzoek naar 37 Amerikaanse merken concludeert zij dat er vijf dimensies van merkpersoonlijkheid zijn te onderscheiden: (1) oprechtheid, (2) opwinding, (3) competentie, (4) gedistingeerdheid en (5) stoerheid.

Lees verder!
123RF - 36591811

Betekenisstructuuranalyse (BSA) van Reynolds en Gutman

Betekenisstructuuranalyse is een methode waarmee kan worden vastgesteld hoe (1) concrete eigenschappen (attributen) van een product of dienst kunnen worden geabstraheerd naar merkwaarden en (2) hoe merkwaarden op hun beurt kunnen worden vertaald naar concrete klantcontactmomenten. Groot voordeel van deze methode is dat men er niet alleen de identiteit van een merk mee kan benoemen (in termen van merkwaarden), maar tegelijkertijd ook de relevantie van waarden voor consumenten mee kan toetsen en kan nagaan welke aspecten van de identiteit ten opzichte van de concurrentie uniek zijn.

Lees verder!
© EURIB

Het Brand Identity Prism model van Kapferer

In het Brand-Identity Prism model van Kapferer worden zes facetten van merkidentiteit onderscheiden: fysiek, persoonlijkheid, cultuur, relatie, reflectie en zelfbeeld. Door dit model in te vullen voor een specifiek merk, leert een brand manager om vanuit verschillende perspectieven naar het merk te kijken. Hierdoor kan bijvoorbeeld duidelijk worden waarom – en waarop – het beeld in de organisatie van het merkimago afwijkt en waar inconsistenties in de gedragingen van het merk zitten. Dit model is waarschijnlijk een van de meest gebruikte modellen om de identiteit van een merk vast te stellen.

Lees verder!