Wat houdt nudging precies in?
Bij nudging komt het er op neer dat een ‘zender’ rechtstreeks – met behulp van een bepaalde prikkel of stimulus (de nudge) – het gedrag van een ontvanger probeert te veranderen, zonder dat dit bij die ontvanger een gevoel van een verplichting oproept en zonder dat de zender daar een financiële incentive tegenover stelt. ‘Rechtstreeks’ betekent zonder pogingen tot overreding en zonder de ontvanger iets te verbieden.
Principe van nudging
Een eenvoudig voorbeeld van een nudge zijn door een wegbeheerder aangelegde fietssuggestiestroken op een weg waar vaak te hard wordt gereden (zie foto). Door deze strepen lijkt de weg smaller, waardoor automobilisten langzamer gaan rijden. Er is hier niet sprake van een afgedwongen verplichting (je kunt immers nog steeds te hard rijden), en de neiging langzamer te rijden zal veelal onbewust plaatsvinden. Dit belangrijke principe van nudging wordt door Thaler en Sunstein (2009) beschreven als het libertarisch paternalisme. Het gedrag van de automobilist wordt gestuurd vanuit een paternalistische houding (de wegbeheerder weet dat minder hard rijden ernstige ongelukken voorkomt), maar de ontvanger heeft nog steeds een zekere keuzevrijheid (libertarisme) om wel of niet te hard te rijden.
Nudging kan worden ingezet door partijen die een informatievoorsprong op haar doelgroep hebben. Volgens Thaler en Sunstein (2009) ben je als nudger een keuze-architect: je richt de context in waarin mensen beslissingen nemen. Daarbij kunnen de kleinste en ogenschijnlijk nietszeggende details van grote invloed zijn op iemands keuzegedrag. De eerder genoemde fietssuggestiestroken zijn een voorbeeld van dergelijke aanpassingen in de fysieke omgeving.
Goed om te weten
Het interessante van nudging is dat voor effectieve gedragsbeïnvloeding, overredende communicatieboodschappen niet nodig zijn. Het traditionele beïnvloedingsparadigma – waarin communicatie er vooral op is gericht via attitudeverandering gedrag te beïnvloeden – leidt in de praktijk namelijk lang niet altijd tot het gewenste resultaat.
Als duidelijk is welke motivatie door de nudge getriggerd moet worden, en de vorm van de nudge is benoemd, komt de vraag pas om de hoek kijken hoe communicatie hierin een rol kan spelen. Communicatie is dan niet langer leidend in het beïnvloeden van gedrag, maar ondersteunend. De rol van communicatie wordt hiermee niet gedegradeerd. De rol van communicatie blijft bij nudging van essentieel belang, maar moet wel passen bij de doelstelling van de nudge.
Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over allerlei aspecten van nudging. Heb je nog vragen over dit onderwerp of suggesties en tips? Neem dan gerust contact met ons op.